Història

Primers passos

Durant la primavera de l'any 1947, un petit grup de joves del Quadre Escènic de la Congregació Mariana de Sabadell –marcat per una clara vocació de fer teatre per a infants- comentava les dificultats que els impedien avançar en la seva tasca. El problema principal era la limitació d'haver de representar obres amb repartiment únicament masculí, degut a les normes de l'entitat i a l'escrupolositat moral que les recolzava.

Així doncs, animats pel sacerdot conciliari de la Congregació –el pare Josep Maria Nolla- i secundats per alguns Congregants d'edats més avançades, van començar a acaronar l'esperança de poder fundar un grup teatral mixt i independent, encara que fos sota la tutela de l'entitat mare, la qual havia fundat el seu quadre escènic l'any 1939.

També, des de l'any 1939, a Sabadell funcionava el grup teatral La Faràndula, dins del qual s'hi movia La Faràndula Juvenil, amb la finalitat de fer teatre per a infants i per a joves.

Finalment, els dos col·lectius es van posar d'acord i, ajuntant experiències i persones, van fundar la JOVENTUT DE LA FARÀNDULA, com a entitat mixta especialitzada en espectacles escènics infantils. Aquest fet es va oficialitzar el 18 de setembre de 1947.

Cessió del teatre

El març de 1972, el teatre va passar a mans de la ciutat de Sabadell, ateses les dificultats de l'Entitat per a mantenir-lo i explotar-lo degudament. En compensació de les condicions tan avantatjoses –per a l'Ajuntament de Sabadell- de l'operació de compravenda, el mateix Consistori va cedir a la Joventut de la Faràndula –per a temps indefinit- els espais que ocupava l'Entitat com a estatge social, pactant –a la vegada- condicions especials per a l'ús del teatre per part de la Joventut de la Faràndula i també la continuïtat de les programacions infantils, els cicles d'Els Pastorets i la representació per a adults de Nadal a la nit.

S'aixeca el teló

El 23 de novembre del mateix any, la Joventut de la Faràndula aixecava el teló per primera vegada, al “Teatro Alcázar”, del carrer Les Planes de Sabadell, i duia a terme la seva primera temporada teatral, la 1947/1948, amb un total de 14 representacions, 13 de tarda i una de nit per a adults, i 8 títols diferents. Ja es feu el primer cicle d'Els Pastorets, amb 7 representacions, i s'estrenaren altres obres com ara La Ventafocs, Les aventures d'en Massagran, Nit de Reis i El divino impaciente.

Des de l'octubre de 1948, doncs, la programació de cada temporada de la Joventut de la Faràndula omplia totes les tardes dels festius amb un nombre de representacions que oscil·lava entre quaranta i cinquanta. Amb aquest ritme, cada vegada era més evident la manca de repertori de teatre infantil i, l'any 1951, la Joventut de la Faràndula va crear el Concurs anual d'obres teatrals d'espectacle per a infants, encaminat a captar una bona quantitat de textos nous. D'aquest concurs se'n va arribar a fer dinou edicions i s'hi van premiar unes dues-centes obres.

Teatre propi

L'altre gran problema que calia resoldre era la manca de local propi amb capacitat suficient, de manera que, l'any 1955, va obrir-se una subscripció popular d'accions per a la compra d'un terreny i per a l'edificació d'un teatre. A principis de 1956, es va constituir una societat mercantil que es va fer càrrec de l'operació. Després es va comprar el terreny situat entre els carrers Alfons XIII i Tres Creus de Sabadell. I, el 15 d'abril de 1955, va començar la construcció del Teatre "La Faràndula", que fou inaugurat el 30 de desembre de 1956.

Fins a l'actualitat

Durant els més de setanta cinc anys de vida ininterrompuda de l'Entitat, s'han mantingut les temporades de programació infantil a Sabadell, s'han fet actuacions per tot Catalunya i s'ha participat en un gran nombre de concursos que han aportat molts guardons i premis a la Joventut de la Faràndula, amb un nombre total d'actuacions que ja ratlla les tres mil.

Paral·lelament, l'Entitat ha organitzat molts cursos de formació teatral per als seus membres, el quals es mantenen de forma estable des de l'any 1979, en què es va fundar el "Taller de Teatre Infantil", complementat –des de l'any 1993- amb l' "Aula Jove de Teatre" i amb el "Taller de Teatre per Adults (TTA)" per a adults.

En el marc de la celebració del 75è aniversari de l'Entitat, la Generalitat de Catalunya va concedir la Creu de Sant Jordi , per l'afany durant els 75 anys d'història de promocionar el lleure, la cultura i el teatre entre els infants de Sabadell i de tot Catalunya. El setembre del mateix any 2022, van ser els responsables d'oficiar el pregó de la Festa Major de Sabadell.